Prirodni zasladjivači

24.02.2023 - 08:43
Da li ste znali da je rafinisani beli šećer (saharoza) jedan od najčešće korišćenih dodataka ishrani?
 
Ovaj šećer nastaje industrijskom obradom šećerne trske i repe. Beli šećer predstavlja opterećenje za pankreas jer zahteva veliko lučenje insulina. Osim toga narušava imuni sistem i crevnu floru. Nalazimo ga u sokovima, slatkišima, suhomesnatim proizvodima, pekarskim proizodima, kečapu i mnogim drugim industrijski prerađenim namirnicama.
 
Kao posledica preteranog unosa nastaje gojaznost, dijabetes, insulinska rezistencija, kardiovaskularne bolesti, kandida i mnogi drugi problemi. Isti efekat ima i žuti šećer.
 
Kao alternativa belom i žutom šećeru danas je na tržistu dostupan veliki izbor prirodnih zaslađivača kojima treba dati prednost. Izdvojili smo neke od njih.
 
MED
 

-Posle belog šećera sadrži najviše saharoze

-Sadrži puno minerala i enzima

-Povećava nivo glukoze u krvi (GI 80)

-Odličan za decu, sportiste

-Nije pogodan za dijabetičare

-Jača imunitet

-Bolja probava

AGAVA SIRUP

-Dobija se iz biljke Agava

-Teksturom podseca na med ali je sladi i redi

-Nizak glikemijski index (pogodan za IR i dijabetes)

-Sadrzi 90% fruktoze pa sa kolicinom treba biti jako oprezan (masna jetra)

-Oko 330kcal na 100g

JAVOROV SIRUP

-Sadrži 65% saharoze

-Sadrži minerale i vitamine

-Visok procenat fruktooligosaharida (hrana za dobre bakterije)

-Sličan medu

-Grlikemiiski indeks varira, oko 60

-Oko 260kcal na 100g

KOKOSOV SEĆER

-Potpuno prirodan I bezbedan

-Karamel ukus

-Nizak glikemijski indeks

-Obilje vitamina I minerala

-Sadrži inulin (prebiotik)

-Siajan za pripremu poslastica

-Oko 360kcal na 100g

ERITRITOL

-Sećerni alkohol

-Ne izaziva skok šećera

-Niskokaloričan

-Bezbedan za upotrebu

-Oprez sa kolicinom jer može izazvati tegobe sa varenjem

STEVIJA

-Dobija se iz listova biljke Stevia

-Nema kalorijsku  vrednosti

-Ne povecava sećer u krvi

-Sladja od šećera

-Odlična zamena za sećer (kafa i sl)

 Zdrava alternativa belom šećeru ipak postoji, zar ne?