Glikemisjko opterećenje

10.11.2023 - 07:27

Šta je glikemijsko opterećenje i zašto nam je važno?

Glikemijsko opterećenje (GO) meri porast šećera u krvi na osnovu broja ugljenih hidrata koje hrana sadrži u prosečnoj porciji.

Glikemijsko opterećenje izračunava se tako što se uzima broj glikemijskog indeksa hrane, pomnoži se sa brojem grama ugljenih hidrata u obroku koji jedete i podeli sa 100.

GI x UH porcije(g)/100=GO

Glikemijsko opterećenje hrane (GO):

Visoko GO = 20+

Srednje GO = 11 do 19

Nisko GO = 10 ili manje

Glikemijskog opterećenja hrane nam daje jasniju i detaljniju sliku o tome šta će određena hrana učiniti za naš šećer u krvi. Kao i kod GI rezultata, što je viši indeks glikemijskog opterećenja hrane, to je dramatičniji porast glukoze u krvi.

Na primer, lubenica ima visok GI, ali tipična porcija lubenice ne sadrži mnogo ugljenih hidrata, tako da je glikemijsko opterećenje prilikom jedenja nisko.Dok je glikemijski indeks definisan za svaku vrstu hrane, glikemijsko opterećenje se može izračunati za bilo koju porciju hrane, ceo obrok ili obroke celog dana

Glikemijko opterećenje značajano za insulinsku rezistenciju, metabolički sindrom i gubitak telesne težine.

Za osobe sa dijabetesom, glikemijsko opterećenje je najbolje sredstvo za kontrolu šećera u krvi.

Razumevanje glikemijskog opterećenja jednako je važno kao i glikemijski indeks hrane za vaše celokupno zdravlje.