Glikemijski indeks

30.09.2022 - 06:55
Sigurno ste primetili da se u poslednje vreme sve češće spominje glikemijski indeks. 
 
Glikemijski indeks (GI) predstavlja brzinu podizanja šećera u krvi nakon konzumiranja određene hrane.
 
Namirnice se rangiraju na skali od 0 do 100.
 
Čista glukoza ima vrednost 100.
U zavisnosti od vrednosti glikemijskog indeksa delimo ih u tri kategorije:
-namirnice sa niskim glikemijskim indeksom < 35 (jabuke, višnje, maline, jagode, krastavac, pečurke...)
-namirnice sa srednjim glikemijskim indeksom 35-50 (šljive, kivi, integralna testenina, groždje...)
-namirnice sa visokim glikemijskim indeksom >50 (med, lubenica, banana, slatkiši, kečap...)
 
️Glikemijski indeks je važan kod kontrole dijabetesa i stanja kao što je insulinska rezistencija kao i u procesu mršavljenja. Nagli skok i pad šećera u krvi dovodi do česte pojave gladi i pojačane želje za slatkišima kako bi se šećer ponovo podigao. Takođe izlučuju se velike količine insulina koji blokira razgradnju masnog tkiva i stimuliše telo da višak śećera taloži u vidu masnih rezervi (sala).
 
️Važno je napomenuti da što je hrana više prerađena veći joj je GI, dok hrana koja sadrži više vlakana i masti ima niži GI. 
 
️Neke namirnice poput šargarepe i cvekle treba jesti u sirovom stanju (GI 30), jer nakon termičke obrade imaju jako visok GI (65-85). 
Takođe, zrela banana ima viši GI od zelene. 
 
️Bilo bi dobro da u ishrani pretežno budu zastupljene namirnice sa niskim GI , a kada koristite namirnice sa visokim GI kombinujte ih sa namirnicama niskog GI jer će tako glikemijsko opterećenje celog obroka biti manje.