
Dijabetes
Dijabetes je hronična endokrina bolest koju karakteriše trajno povišen nivo šećera u krvi. Nakon dužeg vremena dolazi do oštećenja krvnih sudova, živaca i drugih vitalnih organa.
Uzrok:
-Pankreas ne luči dovoljno insulina (tip 1)
-Ćelija ne može da prepozna i iskoristi postojeći insulin (tip 2)
Faktori rizika:
Prisustvo dijabetesa u porodici
Gojaznost
Fizička neaktivnost
Pušenje
Stres
Simptomi:
Učestalo mokrenje
Pojačana žeđ
Stalan osećaj gladi
Umor, slabost i malaksalost
Zamagljen vid
Sporo zarastanje rana i posekotina
Utrnulost ili bol u rukama i nogama
Tamne mrlje na koži
Svrab i gljivične infekcije
Dijeta uz medikamentnu terapiju predstavlja osnovu u lečenju dijabetesa. Osnovni cilj dijete je održavanje normalne telesne mase, normalnog nivoa šećera I masnoće u krvi i krvnog pritiska.
Top 12 smernica za ishranu osoba sa dijabetesom
1.Uobročenost – svakoga dana u isto vreme 3 glavna obroka i 1-2 užine
2.Umerenost – vodite računa o količini porcije, ne prejedati se
3.Uvrstite sveže povrće uz svaki glavni obrok na taj način povećavate volumen obroka i duži osećaj sitosti, a telu dajete važne vitamine I minerale
4.Radije birajte ribu (minimum 2 puta nedeljno) i belo meso živine do 3 puta nedeljno, nego crveno meso
5.Mahunarke su od izuzetnog značaja zbog velike količine vlakana koja održavaju stabilan nivo šećera u krvi (pasulj, grašak, boranija) – jedite ih bar 2 dana nedeljno
6.Vodite računa o glikemijskom indeksu voća- prednost dati malinama, borovnicama, jabukama jer održavaju normalan nivo šećera u krvi i sadrže puno antioksidanasa koji štite ćelije od oštećenja
7.Belo brašno u potpunosti zameniti integralnim kako biste izbegli nagle skokove šećera u krvi, a time prevenirali sve potencijalne komplikacije bolesti
8.Beli šećer zameniti kokosovim šećerom, steviom, eritritolom i agava sirupom u ograničenoj količini
9.Suncokretovo ulje zameniti ekstra devičanskim maslinovim uljem kako biste očuvali srce i krvne sudove
10.Izbaciti svu industrijski prerađenu hranu poput kobasica, parizera, čajni, kulena, topljenih sireva, margarina
11.Punomasne, stare i slane sireve zameniti mladim neslanim ili svežim kravljim sirom
12.Kuhinjsku so zameniti himalajskom soli kako biste održali normalan nivo krvnog pritiska