Dijabetes

30.06.2023 - 06:45

Dijabetes je hronična endokrina bolest koju karakteriše trajno povišen nivo šećera u krvi. Nakon dužeg vremena dolazi do oštećenja krvnih sudova, živaca i drugih vitalnih organa.

Uzrok:

-Pankreas ne luči dovoljno insulina (tip 1)

-Ćelija ne može da prepozna i iskoristi postojeći insulin (tip 2)

 

Faktori rizika:

Prisustvo dijabetesa u porodici

Gojaznost

Fizička neaktivnost

Pušenje

Stres

 

Simptomi:

Učestalo mokrenje 

Pojačana žeđ 

Stalan osećaj gladi 

Umor, slabost i malaksalost 

Zamagljen vid 

Sporo zarastanje rana i posekotina 

Utrnulost ili bol u rukama i nogama 

Tamne mrlje na koži 

Svrab i gljivične infekcije 

Dijeta uz medikamentnu terapiju predstavlja osnovu u lečenju dijabetesa. Osnovni cilj dijete je održavanje normalne telesne mase, normalnog nivoa šećera I masnoće u krvi i krvnog pritiska.

 

 Top 12 smernica za ishranu osoba sa dijabetesom

1.Uobročenost – svakoga dana u isto vreme 3 glavna obroka i 1-2 užine

2.Umerenost – vodite računa o količini porcije, ne prejedati se

3.Uvrstite sveže povrće uz svaki glavni obrok na taj način povećavate volumen obroka i duži osećaj sitosti, a telu dajete važne vitamine I minerale

4.Radije birajte ribu (minimum 2 puta nedeljno) i belo meso živine do 3 puta nedeljno,  nego crveno meso

5.Mahunarke su od izuzetnog značaja zbog velike količine vlakana koja održavaju stabilan nivo šećera u krvi (pasulj, grašak, boranija) – jedite ih bar 2 dana nedeljno

6.Vodite računa o glikemijskom indeksu voća- prednost dati malinama, borovnicama, jabukama jer održavaju normalan nivo šećera u krvi i sadrže puno antioksidanasa koji štite ćelije od oštećenja

7.Belo brašno u potpunosti zameniti integralnim kako biste izbegli nagle skokove šećera u krvi, a time prevenirali sve potencijalne komplikacije bolesti

8.Beli šećer zameniti kokosovim šećerom, steviom, eritritolom i agava sirupom u ograničenoj količini

9.Suncokretovo ulje zameniti ekstra devičanskim maslinovim uljem kako biste očuvali srce i krvne sudove

10.Izbaciti svu industrijski prerađenu hranu poput kobasica, parizera, čajni, kulena, topljenih sireva, margarina

11.Punomasne, stare i slane sireve zameniti mladim neslanim ili svežim kravljim sirom

12.Kuhinjsku so zameniti himalajskom soli kako biste održali normalan nivo krvnog pritiska