Kandida

07.04.2023 - 06:26

Da li je Kandida gljivica koja nas najčešće napada?

Kandida normalno živi u našim crevima, a njeno prekomerno razmnožavanje izaziva zdravstvene tegobe.

 Šta dovodi do prekomernog razmnožavanje Kandide?

-pad imuniteta

-kisela sredina organizma

-hrana sa visokim glikemijskim indeksom i konzumiranje rafinisanih šećera

-preterano konzumiranje alkohola

-upotreba antibiotika

-stres

Simptomi:loš zadah, bele naslage na jeziku, nadutost i učestali gasovi, česte prehlade i infekcije, suva koža i sluznica, pojava ekcema, vaginalni iscedak, česte glavobolje, hronični umor, promene raspoloženja, slaba koncetracija, porast šećera u krvi.

Kako ishranom napraviti nepovoljnu sredinu za razmnožavanje Kandide?

Prvi zadatak ishrane je da smanji kiselost organizma, pravilnim odabirom namirnica i njihovih kombinacija.

Kako smanjiti kiselost organizma?

Povećanim unosom alkalizirajućih namirnica kao što su: sveže voće i povrće, laneno seme, proso, heljda, maslinovo ulje, biljni čjevi, limunade, jabukovo sirće (80% ishrane)

Smanjenim unosom sledećih namirnica : mesa, kiselo-mlečnih proizvoda, jaja, ribe. (20% ishrane)

Potpunim isključivanjem namirnica od belog brašna, industrijski preradjene hrane, slatkiša, grickalica, mleka, budjavih sireva, sokova, kvasca, prženja, pohovanja, alkohola i cigareta.

Primer jelovnika kod kandidijaze:

ODMAH NAKON BUDENJA: Biljni čaj

DORUČAK: Ovsena kaša sa citrusnim mixom

UŽINA 1: Sveže cedjeni sok od voća i povrća

RUČAK: Komad belog mesa ili ribe + povrće (minimum
200g) + beli luk + sveža salata (minimum 150g)

začinjena maslinovim uliem i jabukovim sirćetom + kriška hleba po recepturi

UŽINA 2 : kiselo mleko sa lanenim semenkama i sveži krastavac

VEČERA: Čorba od povrća + probiotik