
Kandida
Da li je Kandida gljivica koja nas najčešće napada?
Kandida normalno živi u našim crevima, a njeno prekomerno razmnožavanje izaziva zdravstvene tegobe.
Šta dovodi do prekomernog razmnožavanje Kandide?
-pad imuniteta
-kisela sredina organizma
-hrana sa visokim glikemijskim indeksom i konzumiranje rafinisanih šećera
-preterano konzumiranje alkohola
-upotreba antibiotika
-stres
Simptomi:loš zadah, bele naslage na jeziku, nadutost i učestali gasovi, česte prehlade i infekcije, suva koža i sluznica, pojava ekcema, vaginalni iscedak, česte glavobolje, hronični umor, promene raspoloženja, slaba koncetracija, porast šećera u krvi.
Kako ishranom napraviti nepovoljnu sredinu za razmnožavanje Kandide?
Prvi zadatak ishrane je da smanji kiselost organizma, pravilnim odabirom namirnica i njihovih kombinacija.
Kako smanjiti kiselost organizma?
Povećanim unosom alkalizirajućih namirnica kao što su: sveže voće i povrće, laneno seme, proso, heljda, maslinovo ulje, biljni čjevi, limunade, jabukovo sirće (80% ishrane)
Smanjenim unosom sledećih namirnica : mesa, kiselo-mlečnih proizvoda, jaja, ribe. (20% ishrane)
Potpunim isključivanjem namirnica od belog brašna, industrijski preradjene hrane, slatkiša, grickalica, mleka, budjavih sireva, sokova, kvasca, prženja, pohovanja, alkohola i cigareta.
Primer jelovnika kod kandidijaze:
ODMAH NAKON BUDENJA: Biljni čaj
DORUČAK: Ovsena kaša sa citrusnim mixom
UŽINA 1: Sveže cedjeni sok od voća i povrća
RUČAK: Komad belog mesa ili ribe + povrće (minimum
200g) + beli luk + sveža salata (minimum 150g)
začinjena maslinovim uliem i jabukovim sirćetom + kriška hleba po recepturi
UŽINA 2 : kiselo mleko sa lanenim semenkama i sveži krastavac
VEČERA: Čorba od povrća + probiotik