Kako regulisati povišen holesterol i trigliceride?

22.11.2024 - 07:52

Pravilna ishrana je osnova za sprečavanje i održavanje normalnih vrednosti masnoća u krvi.

Namirnice koje povećavaju loš holesterol su mesne prerađevine, kožica sa mesa ili ribe, masni sirevi, pavlaka, majonez, slatkiši, grickalice, margarin i sl.

Loš holesterol povećavaju i neki postupci pripreme hrane kao što su prženje na suncokretovom ulju i pohovanje.

Potrebno je povećati unos namirnica bogatih omega 3 masnim kiselinama (riba, mleveni lan, semenke, maslinovo ulje) i namirnica bogatih vlaknima (integralne žitarice, sveže voće i povrće, mahunarke i sl.), pravilnu termičku obradu namirnica i pravilno začinjavanje salate.

Primer jelovnika kod povišenog holesterola

Pola sata pre doručka: čaj od korena maslačka

Doručak:ovsene pahuljice sa jabukama, suvim šljivama i mlevenim orasima

Užina:jogurt sa mlevenim lanom i semenkama bundeve

Ručak: grašak sa belim mesom + salata sa maslinovim uljem i jabukovim sirćetom

Užina 2:grejpfrut ili pomorandža +šaka badema

Večera:salata sa tunjevinom i kukuruzom šećercom