Kako regulisati povišen holesterol i trigliceride?
Pravilna ishrana je osnova za sprečavanje i održavanje normalnih vrednosti masnoća u krvi.
Namirnice koje povećavaju loš holesterol su mesne prerađevine, kožica sa mesa ili ribe, masni sirevi, pavlaka, majonez, slatkiši, grickalice, margarin i sl.
Loš holesterol povećavaju i neki postupci pripreme hrane kao što su prženje na suncokretovom ulju i pohovanje.
Potrebno je povećati unos namirnica bogatih omega 3 masnim kiselinama (riba, mleveni lan, semenke, maslinovo ulje) i namirnica bogatih vlaknima (integralne žitarice, sveže voće i povrće, mahunarke i sl.), pravilnu termičku obradu namirnica i pravilno začinjavanje salate.
Primer jelovnika kod povišenog holesterola
Pola sata pre doručka: čaj od korena maslačka
Doručak:ovsene pahuljice sa jabukama, suvim šljivama i mlevenim orasima
Užina:jogurt sa mlevenim lanom i semenkama bundeve
Ručak: grašak sa belim mesom + salata sa maslinovim uljem i jabukovim sirćetom
Užina 2:grejpfrut ili pomorandža +šaka badema
Večera:salata sa tunjevinom i kukuruzom šećercom