Zgrušavanje krvi

06.10.2023 - 06:10

Kako nastaje zgrušavanje krvi i kako treba da izgleda ishrana osoba na antikoagulantnoj terapiji?

Hiperkoagulabilnost je stanje kada je krv gušća i lepljivija nego što bi trebalo da bude, što može dovesti do stvaranja opasnih krvnih ugrušaka (trombova) koji su glavni uzrok za srčani ili moždani udar.
U krvnoj slici nalazimo povišene vrednosti eritrocita, hematokrita i trombocita.

 Lečenje se sprovodi sredstvima protiv koagulacije (antikoagulasima) i posebnim režimom ishrane.

 

Namirnice čiji unos treba smanjiti jer povećavaju zgrušavanje krvi:

Namirnice bogate vitaminom K (zelena salata, spanać, brokoli, kupus, kopriva, zelje, mladi luk, zeleni čaj, kivi, peršun, banana) blokiraju dejstvo lekova.

-Alkohol, gazirani napici , kafa i cigarete dovode do dehidratacije organizma a time i povećane gustine krvi

-Svinjetina, crveno meso

-Suhomesnati proizvodi

-Mast, margarin

Namirnice koje razređuju krv:

-Limun

-Kiselomlečni proizvodi

-Masna riba (skuša, losos)

-Maslinovo ulje

-Cvekla

-Paradajz

-Kurkuma

-Đumbir

-Cimet

-Bobičasto voće

 Fizička neaktivnost do povećanja broja crvenih krvnih zrnaca, broja trombocita ili krvnih pločica, povećanja hemoglobina, hematokrita, svi ovi parametri ukazuju na zgrušavanje krvi pa se savetuje redovna šetnja.

-Osobe na antikoagulansnoj terapiji treba da imaju individualan plan ishrane koji se prilagođava rezultatima INR sa redovnih kontrola.

-Potpuno isključivanje namirnica sa vitaminom K i povećan unos namirnica koje razređuju krv može povećati dejstvo leka što je takođe cilj.

-Balans je i u ovom slučaju važan.