Zgrušavanje krvi
Kako nastaje zgrušavanje krvi i kako treba da izgleda ishrana osoba na antikoagulantnoj terapiji?
Hiperkoagulabilnost je stanje kada je krv gušća i lepljivija nego što bi trebalo da bude, što može dovesti do stvaranja opasnih krvnih ugrušaka (trombova) koji su glavni uzrok za srčani ili moždani udar.
U krvnoj slici nalazimo povišene vrednosti eritrocita, hematokrita i trombocita.
Lečenje se sprovodi sredstvima protiv koagulacije (antikoagulasima) i posebnim režimom ishrane.
Namirnice čiji unos treba smanjiti jer povećavaju zgrušavanje krvi:
Namirnice bogate vitaminom K (zelena salata, spanać, brokoli, kupus, kopriva, zelje, mladi luk, zeleni čaj, kivi, peršun, banana) blokiraju dejstvo lekova.
-Alkohol, gazirani napici , kafa i cigarete dovode do dehidratacije organizma a time i povećane gustine krvi
-Svinjetina, crveno meso
-Suhomesnati proizvodi
-Mast, margarin
Namirnice koje razređuju krv:
-Limun
-Kiselomlečni proizvodi
-Masna riba (skuša, losos)
-Maslinovo ulje
-Cvekla
-Paradajz
-Kurkuma
-Đumbir
-Cimet
-Bobičasto voće
Fizička neaktivnost do povećanja broja crvenih krvnih zrnaca, broja trombocita ili krvnih pločica, povećanja hemoglobina, hematokrita, svi ovi parametri ukazuju na zgrušavanje krvi pa se savetuje redovna šetnja.
-Osobe na antikoagulansnoj terapiji treba da imaju individualan plan ishrane koji se prilagođava rezultatima INR sa redovnih kontrola.
-Potpuno isključivanje namirnica sa vitaminom K i povećan unos namirnica koje razređuju krv može povećati dejstvo leka što je takođe cilj.
-Balans je i u ovom slučaju važan.