Zdrava ishrana je skupa
JEDAN OD NAJVEĆIH MITOVA O ZDRAVOJ ISHRANI.
Pravilna ishrana obiluje voćem i povrćem, celovitim žitaricama, niskomasnim mlečnim proizvodima i jajima. U manjoj količini zastupljeni su nemasno meso i riba.
Namirnice biljnog porekla su zdravije, a ujedno i najekonomičnije kao na primer šargarepa, krompir, zelena salata, kupus, grašak, boranija, pasulj, tikvice, brokoli, karfiol, paprika i dr.
Mladi sir, jogurt, kiselo mleko su takođe pristupačni svakom.
Maslinovo ulje koje je skuplje od suncokretovog zapravo mnogo duže traje jer se koristi samo za prelivanje salata i vrlo mala količina u kuvanju.
Hleb od integralnog brašna možete lako I brzo napraviti sami, projice, palentu, pirinač i slično.
Meso i jaja je najbolje nabavljati domaće, a od ribe sasvim pristupačan oslić, pastrmka i sardine u konzervi.
Koristite sezonsko voće kada su cena i kvalitet najbolji.
Cena organskih proizvoda je visoka, ali oni nisu neophodni za pravilnu i izbalansiranu ishranu , jer je kvalitet domaćih namirnica koje se uzgajaju na selu sasvim pristojan.
Popularne namirnice poput lososa, kinoe, avokada na koje prvo pomislite kada se govori o zdravoj ishrani ne moraju biti deo zdrave ishrane, odnosno bez njih možemo postići optimalno izbalansirane obroke i dobro zdravlje.
Ono što jeste skuplje je zdrava hrana u restoranima, dok kod kuće možete pripremiti zdrave obroke sa mnogo manjim budžetom.