
Vitamin B12
29.03.2024 - 07:06
Koje namirnice je neophodno da unosimo kako bismo sprečili deficit vitamina B12?
Vitamin B12 je hidrosolubilan i za njegovu pravilnu apsorpciju neophodna je dovoljna količina želudačne kiseline.
Uloge vitamina B12:
-učestvuje u pretvaranju homocisteina u melatonin
-neophodan je za metabolizam aminokiselina i proteina
-štiti nervne i moždane ćelije
-učestvuje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca
-stimuliše proizvodnju serotonina i samim tim utiče na raspoloženje
Simptomi nedostatka vitamina B12
-opšta slabost organizama, malaksalost, lako umaranje, bledilo kože
-lupanje srca
-gubitak apetita i dijareja
-grčevi
-bolovi u nogama, trnjenje, otežan hod
-gubitak ukusa
-loše pamćenje i depresija
Izvor ovog vitamina su namirnice životinjskog porekla:
-meso
-bubrezi
-džigerica
-mleko
-jaja
-sirevi
-riba
Deficit se javlja kod vegana i neophodna je suplementacija.
Kod starijih osoba usled smanjenja količine želudačne kiseline.
Deficit se može javiti i kod osoba koje su dugo na terapiji metamorfinom.