Šargarepa

13.12.2024 - 09:17
Da li šargarepu zbog brojnih zdravstvenih benefita možemo uvrstiti u čudotvorno povrće i deo svakodnevne trpeze?
 
Šargarepa spada u grupu korenastog povrća i predstavlja sjajan izvor beta karotena, vlakana, vitamina, minerala, antioksidanasa i kalijuma.
 
8 razloga zbog kojih šargarepa treba da postane vaše omiljeno povrće: 
 
1.čuva zdravlje očiju, jer sadrži visok nivo beta karotena koji se pretvara u vitamin A, koji je neophodan za dobar vid i štiti oči od degenerativnih stanja 
2.smanjuje rizik od nastanka raka 
3.smanjuje nivo holesterola u krvi 
4.kalijum iz šargarepe omogućava održavanje normalnih vrednosti krvnog pritiska 
5.vlakna iz šargarepe povoljno deluju na probavu i sprečavanje zatvora 
6.vitamin A i biotin iz šargarepe odgovorni su za dravu kožu, kosu i nokte 
7.detoksikuje organizam, odličan je apsorber jer vezuje za sebe toksine 
8.svakodnevna upotreba šargarepe doprinosi blistavom tenu kao i održavanju preplanulosti nakon sunčanja
 
Kuvana šargarepa sadrži više beta karotena nego sirova.Kuvanjem se povećava glikemijski indeks šargarepe zato je važno da bude kombinovana sa zdravim mastima koje će omogućiti maksimalnu iskoristljivost vitamina A, jer se on rastvara u mastima i smanjiti skok glukoze.