
Proteini
Šta su proteini i koje namirnice nam osiguravaju optimalan unos proteina ?
Proteini su gradivne komponente našeg organizma. Neophodni su za izgradnju organa, mišića, kostiju, kose, noktiju, krvnih ćelija, enzima i hormona.
Proteini su veliki kompleksni molekuli sastavljeni od različitih kombinacija aminokiselina. Poštoji 20 različitih aminokiselina od kojih 9 aminokiselina nazivamo esencijalnim jer se moraju unositi ishranom tj organizam ih ne može sam stvoriti.
Samo namirnice životinjskog porekla sadrže kompletne proteine dok kod biljnih namirnica kompletan protein postižemo kombinacijom različitih vrsta povrća, mahunarki, semenki I žitarica.
Glavna uloga proteina je rast, regeneracija i normalna funkcija svih ćelija u organizmu.
Najbolji izvori proteina su:
-belo meso (pileće, ćureće)
-Crveno meso od buta (teletina, junetina)
-Mladi sir, kiselo mleko, jogurt, kefir
-Jaja
- riba (tunjevina, oslić, pastrmka, smuđ, skuša..)
Biljni izvori proteina:
-Pečurke
-Kinoa
-Tofu sir
-Mahunarke (grašak) u kombinaciji sa pirinčem
-Heljda
-Čia semenke