Omega 6
Kako nastaje problem sa omegom 6 i zašto toliko forsiramo unos omega 3 masnih kiselina kada govorimo o zdravoj ishrani?
Omega 6 masne kiseline spadaju u grupu polinezasićenih masnih kiselina zajedno sa omega 9 i omega 3 masnim kiselinama. Omega 6 masne kiseline su esencijalne, kao i omega 3. To znači da ih moramo unositi ishranom jer ih telo samo ne može proizvesti.
Standarnom ishranom danas (previse prerađene hrane) unosimo mnogo više omega 6 masnih kiselina od omega 3 jer jedemo mnogo više namirnica sa omegom 6. Na taj način remeti se balans sa omegom 3 koji bi trebao biti 3:1, po nekim mišljenjima danas je to 10:1.
Pri prevelikom unosu omega 6 masnih kiselina nastaju inflamacije u telu, pogoršanje hroničnih bolesti I dr. to je razlog zbog kojeg svima preporučujemo da povećanju unos omega 3 mk kako bismo vratili njihov odnos sa omega 6 mk u balans. Omega 3 smanjuju inflamacije u telu, deluju zaštitno, popravljaju raspoloženje, imunitet itd.
Koji su izvori omega 6 masnih kiselina?
Suncokretovo ulje, sojino ulje, kukuruzno ulje, repičino ulje, meso, jaja, žitarice, prerađena hrana…
Koji su izvori Omega 3 masnih kiselina?
Maslinovo ulje, laneno ulje, avokado, orasi, skuša, sardina, losos. Čia semenke, mleveni lan...