Kolagen
17.05.2024 - 07:28
Da li je kolagen najvažniji protein za očuvanje mladolikosti i kožu bez bora?
Kolagen je najzastupljeniji protein i čini 25-35% ukupne količine proteina u telu, najviše ga ima u vezivnom tkivu, koži, hrskavici, ligamentima, kostima i tetivama.
Nakon 25.godine količina kolagena opada , organizam ga više troši nego što ga stvara.
Jedini način da se ovaj proces uspori, je povećanje proizvodnje kolagena, unosom namirnica koje ga sadrže ili podstiču njegovu proizvodnju.
Da bi organizam proizvodio kolagen neophodan je unos namirnica bogatih vitaminom C.
Uloge kolagena
-jača kožu, čini je elastičnom i sprečava prevremeno boranje
-pomaže obnovaljanje hrskavice
-smanjuje bolove u zglobovima
-zadužen je za lepu kosu i nokte
-čuva zdravlje očne jabučice
Namirnice koje sadrže kolagen ili podstiču njegovu proizvodnju:
-govedje ili pileće kosti
-piletina
-riba
-govedina
-jaja
-citrisi
-bobičasto voće
-beli luk
-zeleno lisnato povrće
-pasulj
-paradajz
-paprika
Riznica kolagena-supa od govedjih kostiju ili pilećih kostiju
-govedje kosti ili pileće kosti
-povrće po želji
-začinsko bilje
-sirće
-vreme kuvanja 6-12h
Suplementacija kolagenom:
-preporuka je da se sa suplementacijom krene nakon 25. godine
-crux collagen
-collagen shot
-neocell collagen