Kamen u bubregu
Kako nastaje kamen u bubregu i kako nam ishrana može pomoći u rešavanju ovog problema?
Najčešći razlog nastanka kamena u bubregu je pojačano izlučivanje minerala putem mokraće (kalcijum, fosfor, oksalati, cistin, mokraćna kiselina) Kada mokraća postane prezasićena zbog pojačanog izlučivanja minerala ili manjka tečnosti u organizmu dolazi do fomiranja kristala u mokraći.
Faktori rizika za nastanak kamena u bubregu su:
-Infekcije ili anomalije urinarnog trakta
-Endokrini i metabolički poremećaji
-Genetska predispozicija
-Način ishrane
-Nedovoljan unos tečnosti
-Suplementacija kalcijumom
-Suplementacija vitaminom C preko 1000mg dnevno
Ishrana osoba sa kamenom u bubregu zavisi od vrste odnosno hemijskog sastava kamena. U oko 75-80% slučajeva su sastavljeni od soli kalcijuma (kalcijum oksalat, fosfat ili karbonat), a ređe su sastavljeni od urata i dr.
Preporuke u ishrani za osobe koje imaju kamen u bubregu:
1.Unos veće količine tečnosti posebno one koje alkalizuju mokraću kao što je prolom voda, limunada, diuretski čajevi. (izbegavati sok od grejpa ili pomorandže)
2.Smanjiti unos soli posebno iz suhomesnatih proizvoda poput pršute I industrijski prerađevina mesa, slanih sireva
3.Uvedite u ishranu proso jer je jedina alkalna žitarica koja pomaže eliminaciju peska I kamena iz bubrega.
4.Ukoliko je kamen sastavljen od kalcijum oksalata u ishrani treba izbegavati spanać, zelje, zelenu salatu, grašak, pasulj, boraniju, cveklu, orahe.
5.Kod fosfatnih kamenaca treba izbegavati ribu, žumance, mleko i mlečne proizvode
Kod pacijenata sa uratnim kamenčićima treba izbegavati iznutrice, crveno meso, grašak, boraniju, pasulj, pečurke, ribu