Kalorije

19.05.2023 - 06:51

Šta su kalorije i da li su najvažnije u procesu mršavljenja? 

Kalorije (cal ili Kcal) predstavljaju energiju koju naš organizam proizvede ili oslobodi sagorevanjem unete hrane. 

Jedan gram proteina i ugljenih hidrata nosi 4kcal, jedan gram masti 9kcal, a jedan gram alkohola 7kcal. 

Kalorije u hrani pružaju energiju u obliku toplote tako da naša tela mogu funkcionisati.

Šta je bazalni metabolizam?

Bazalni metabolizam i fizička aktivost odredjuju ukupne kalorije koje su nam potrebne.

Bazalni metabolizam je količina energije potrebna za odražavanje vitalnih telesnih procesa organizma (rad srca, disanje, varenje hrane itd) .
Zavisi od brojnih faktora, uključujući pol, starost, visinu i rast (kod dece). Od 70-80% ukupne energetske potrošnje kod prosečne osobe ode na bazalni metabolizam.

Na bazalani metabolizam se dodaje količina energije koju osoba troši na obavlianje bilo kakvog rada ili fizičke aktivnosti (kućni poslovi, šetnja, penjanje uz stepenice i dr.)

Velika odstupanja u unosu kalorija od optimalnih dnevnih potreba dovode do pojave neuhranjenosti ili gojaznosti.

 

KVALITET NAMIRNICA JE VAŽAN!

-Zdrava hrana (žitarice, voće, povrće, mlečni proizvodi, meso, riba, jaja, masti) obezbeduje kalorije (energiju) i važne hranljive materije za normalno funkcionisanje organizma.

-Neke kalorije su posebno korisne za smanjenje telesne mase. Na primer, namirnice sa velikim procentom proteina su korisne u izgradnji i održavanju mišića. Kada imate više misića, sagorevate više kalorija. Pored toga   telo  troši više energije na varenje proteina. Hrana bogata vlaknima daje volumen u crevima, tako da jedete manje i mršavite.

 

"PRAZNE KALORIJE"

Slatkiši, grickalice, sokovi, sva indusktrijski preradjena i brza hrana obezbedjuje samo kalorije, ali nema druge hranjive sastojke i zbog toga ih nazivamo " prazne kalorije ".

Takva vrsta hrane utiče negativno na celokupno zdravlje organizma i povećanje telesne mase.

Da bi ishrana bila izbalansirana sa ciljem mršavljenja, ne treba da se planira samo kroz kalorije, već  kroz redovne obroke sa pravilnim vremenskim razmacima, nutritivno bogatim namirnicama koji telu pružaju esencijalne elemente za zdravo funkcionisanje.

Brojanje kalorija može izgraditi nezdrav odnos prema hrani  i dovesti do poremećaja u ishrani.