Ishrana tokom vrelih dana

23.06.2023 - 06:11

Da li ishranom možemo pomoći telu da lakše podnese vrele letnje dane?

 Sa rastom temperture tražimo hranu koja će nam olakšati vrućinu i obično u tim trenutcima posežemo za hladnim gaziranim pićima, hladnom vodom iz frižidera.

Hladna pića rashlađuju samo gornji deo probavnog sistema i brzo poprimaju temperaturu tela, ustvari postižemo kontra efekat jer telo troši energiju na zagrevanje vode što rezultira povećanjem temperature tela.

Bolji učinak imaju umereno rashlađena voda, čajevi i sveže cedjeni sokovi.

Tokom vrelih letnjih dana treba izbegavati kofein, zaslađene napitke, prženje, masna mesa i mlečne proizvode. Za varenje velike količine mesa i masnoća potrebna je velika količina energije, čije stvaranje dodatno povećava temperaturu organizma.

Top 10 namirnica koje će rashladiti telo i dati sve neophodne materije za normalno funkcionisanje tokom vrelih letnjih dana:

Voda – potrebe za tečnošću su povećane tokom letnjih dana (minimum 2,5l)

Sveže cedjeni sokovi – pre svega nezasladjena limunada, cedjeni grejp, cedjena pomorandža

Čajevi – nezasladjeni, topli ili na sobnoj temperaturi

Supe I čorbe od povrća- nadoknada tečnosti i elektrolita (Na, K) koje gubimo znojenjem

Sveže sezonsko voće sadrži veliki procenat vode u kojoj su rastvoreni vitamini , lako se vari i daje telu potrebnu energiju.  Voće isključivo konzumirajte za užinu, nikako odmah nakon obroka jer će otežati varenje i usporiti metabolizam.

Sveže sezonsko povrće – u obliku salata minimum 3 porcija dnevno začinjene hladno ceđenim uljem, jabukovim sirćetom ili limunovim sokom I himalajskom soli. Povrće u kuvanom, grilovanom ili barenom obliku treba unositi svakodnevno za ručak  I večeru.

Riba – tokom letnjih meseci dajte prednost beloj nemasnoj ribi kao što je pastrmka, oslić, brancin ili orada jer se lakše vari od mesa a obezbedjuje kvalitetne proteine i minerale

Žitarice od celog zrna- odličan izbor za lagan brz doručak u kombinaciji sa voćem ili kefirom

Sladoled od svežeg voća po želji, može biti prijatna poslastica

Obrok salate – idealna večera tokom letnjih dana (cezar salata, tuna salata, grčka salata, šopska salata I sl)