Ishrana tokom leta

20.06.2025 - 05:50

Kako da nas ishrana podrži tokom vrelih letnjih dana?

Ishrana tokom leta treba da zadovolji potrebe organizma, nadoknadi vodu i eletrolite koje gubimo znojenjem i bude lako svarljiva.

Tokom leta organizmu prija više svežih namirnica i vlakana sa što manje zasićenih masti poput suhomesnatih proizvoda i punomasnih mlečnih proizvoda.

Izbegavajte hranu koja se teško vari i oduzima energiju poput testa, masnih soseva.

Najbolja ishrana prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji jeste mediteranska ishrana , koju je najpraktičnije primeniti upravo tokom letnjih meseci.

Od povrća treba konzumirati papriku, paradajz, tikvicu, šargarepu, mladi krompir kao glavno jelo ili uz ribu.

Od voća svakodnevno treba koristiti breskve, nectarine, kajsije, šljive, bobičasto voće, dinju, lubenicu u kombinaciji sa orašastim voćem.

Posebno treba istaći važnost korišćenja maslinovog, ekstra devičanskog ulja, koje zbog visokog sadržaja omega 3 masnih kiselina, ima brojne pozitivne uticaje na zdravlje.

Jedite što više integralnih žitarica i mahunarki kao izvor vlakana i biljnih proteina.

Tokom letnjih meseci posebno su korisni fermentisani mlečni proizvodi poput kefira, kiselog mleka i probiotskog jogurta u kombinaciji sa semenkama jer doprinose održavanju zdrave crevne flore.

Leti je jako važno unositi dovoljnu količinu tečnosti i birati adekvatnu tečnost koja će najbolje nadoknaditi tečnost poput negazirane vode, limunade, nezaslađenih čajeva, cedjenog soka bez dodatog šećera.
U toku leta treba izbegavati alkoholna, gazirana i zaslađena pića, kao i pića bogata kofeinom, jer doprinose dehidrataciji.

Vodu treba piti pre nego što osetimo žeđ!