Ishrana i virusi
Kako ublažiti simptome i skratiti vreme trajanja virusa, gripa ili prehlade?
-7 efikasnih namirnica koje će vam u tome pomoći
1.SVEŽE CEĐENI SOKOVI
Limunada, cedjena pomorandža, miks cvekla-jabuka-šargarepa će obezbediti dovoljno vitamina C koji skraćuje vreme trajanja bolesti.
2.ČAJ OD ZOVE
Čaj od zove se u narodnoj medicini koristi kod upale nosne sluzokože i preznojavanje kod gripa i prehlade. Preporuka je da koristite Josif Pancic u rinfuzu.
3.PILEĆA SUPA
Pileća supa napravljena kuvanjem pilećih kostiju i belog mesa, sa povrćem (celer, šargarepa, brokoli, karfiol, luk, peršun) stimuliše apetit i hidrira organizam. Dokazano je delotvorna kod infekcije disajnih puteva jer razlaže sekret i olakšava iskašljavanje.
4. MED SA ĐUMBIROM
Odlčna kombinacija ukusa meda i djumbira deluje protivupalno, antimikrobno, jača imunitet i pomaže iskašijavanje.
5. BELI LUK
Alicin iz belog luka ima izrazito antivirusno i baktericidno dejstvo (prirodni antibiotik).
6. ORAŠASTI PLODOVI
Kao izvor cinka i selena koji su neophodni za normalno funkcionisanje imuniteta.U odbrani organizma od infekcije preporučuje se šaka orašastih plodova dnevno. .
7.ČAJ OD MAJČINE DUŠICE
Koristi se kao sredstvo za iskašljavanje, antiseptik kod upale disajnih puteva i olakšano varenje.