Interakcija lekova i hrane
Da li ste znali da hrana može stupiti u interakciju sa odredjenim lekovima i time poremetiti njihovo dejstvo?
Interakcija lekova i hrane se definiše kao izmenjen efekat leka pod dejstvom određenog nutrijenta ili izmenjen efekat nutrijenta usled istovremene primene leka.
Izmenjen efekat leka se manifestuje u vidu pojačanog ili oslabljenog dejstva leka.
Uzrok ove pojave jeste zajednički put leka i hrane od mesta ulaska u organizam do mesta delovanja.
Za većinu lekova se preporučuje da se uzimaju pre jela ili između obroka, s obzirom da generalno hrana usporava apsorpciju leka.
Za neke lekove se preporučuje da se uzimaju uz ili posle jela, u slučaju da se time povećava njihova apsorpcija ili postiže bolja podnošljivost.
Interakcije lekova i hrane
Grejpfrut
Blokatori Ca kanala (lekovi za snižavanje krvnog pritiska)
Statini (lekovi za snižavanje masnoće)
Imunosupresivi
Antiaritmici
Antihistaminici
Alkohol
Vazodilatatori
Antidepresivi
Anksiolitici
Penicilin
NSAIL
Aspirin
Varfarin
Kafa
Antiaritmici
Mlečni proizvodi
Tetraciklini (antibiotici)
Antacidi (lekovi za neutralizaciju mlečne kiseline)
Kantarion
Digoksina
Varfarin
Ankiolitici
Antidepresivi
Oralni kontraceptivi
Zeleni čaj i zeleno povrće
Antikoagulansi (lekovi protiv zgrušavanja krvi)