Interakcija lekova i hrane

12.01.2024 - 07:20

Da li ste znali da hrana može stupiti u interakciju sa odredjenim lekovima i time poremetiti njihovo dejstvo?

Interakcija lekova i hrane se definiše kao izmenjen efekat leka pod dejstvom određenog nutrijenta ili izmenjen efekat nutrijenta usled istovremene primene leka.

Izmenjen efekat leka se manifestuje u vidu pojačanog ili oslabljenog dejstva leka.

Uzrok ove pojave jeste zajednički put leka i hrane od mesta ulaska u organizam do mesta delovanja.

Za većinu lekova se preporučuje da se uzimaju pre jela ili između obroka, s obzirom da generalno hrana usporava apsorpciju leka.

Za neke lekove se preporučuje da se uzimaju uz ili posle jela, u slučaju da se time povećava njihova apsorpcija ili postiže bolja podnošljivost.

 

Interakcije lekova i hrane

Grejpfrut

Blokatori Ca kanala (lekovi za snižavanje krvnog pritiska)

Statini (lekovi za snižavanje masnoće)

Imunosupresivi

Antiaritmici

Antihistaminici

Alkohol

Vazodilatatori

Antidepresivi

Anksiolitici

Penicilin

NSAIL

Aspirin

Varfarin

Kafa

Antiaritmici

Mlečni proizvodi

Tetraciklini (antibiotici)

Antacidi (lekovi za neutralizaciju mlečne kiseline)

Kantarion

Digoksina

Varfarin

Ankiolitici

Antidepresivi

Oralni kontraceptivi

Zeleni čaj i zeleno povrće

Antikoagulansi (lekovi protiv zgrušavanja krvi)