Holesterol
Holesterol je gradivni sastojak svake ćelije organizma, učestvuje u mnogim metaboličkim procesima i iz njega nastaje više vrsta hormona.
️Problem nastaje kada se nalazi u velikim količinama u organizmu i tada može biti štetan.
Razlikujemo LDL – loš i HDL - dobar holesterol. Visoke vrednosti LDL holesterola mogu dovesti do kardiovaskularnih bolesti.
U takvim situacijama važnu ulogu igra HDL holesterol, koji odnosi višak holesetrola iz krvi do jetre.
Pravilna ishrana je osnova za sprečavanje i održavanje normalnih vrednosti masnoća u krvi.
️Namirnice koje povećavaju loš holesterol su mesne prerađevine, kožica sa mesa ili ribe, masni sirevi, pavlaka, majonez, slatkiši, grickalice, margarin i sl. Takođe loš holesterol povećavaju i neki postupci pripreme hrane kao što su prženje na suncokretovom ulju i pohovanje.
Potrebno je povećati unos namirnica bogatih omega 3 masnim kiselinama (riba, mleveni lan, semenke, maslinovo ulje) i namirnica bogatih vlaknima (integralne žitarice, sveže voće i povrće, mahunarke i sl.)
PREDLOG OBROKA ZA JEDAN DAN ZA OSOBU SA POVIŠENIM HOLESTEROLOM
Doručak - Ovsena kaša sa jabukom, suvim šljivama i mlevenim orasima
Užina 1- Balans jogurt + kašika mlevenog lana ili čia semenki
Ručak - Grašak sa pilećim belim mesom i salata začinjena maslinovim uljem i jabukovim sirćetom
Užina 2 - Pomorandža
Večera - Pečena pastrmka sa maslinovim uljem, peršunom i belim lukom + salata + čaša crnog vina (150ml)