
Heliko bakterija
Šta je Heliko bakterija?
Helicobacter pylori (HP) pripada grupi gram negativnih bakterija karakterističnog spiralnog oblika i najčešće se nastanjuje u donjem delu želuca. Otkrivena je 1982. godine kod pacijenata koji su imali određene stomačne tegobe. Ukoliko se ne leči može dovesti do stvaranja čira na želucu ,a u novije vreme se dovodi u vezu i sa karcinomom želuca.
SIMPTOMI HELIKO BAKTERIJE:
-nadutost i bolovi u stomaku
-izražena mučnina
-nagon za povraćanjem
-problemi sa varenjem
- gorušica
-gerb
-jaki bolovi u želucu
-zatvor
- loš zadah
-gubitak kilograma
- ređe i krv u stolici
Većina zaraženih (50%) ili ne oseća nikakve simptome ili se oni ispoljavaju kao blagi gastritis. Međutim, oko 15-20% inficiranih osoba ima izražene simptome.
Lečenje se sprovodi antibiotskom terapijom, antacidima i probioticima. Da bi se trajno i brzo rešili ove bakterije neophodan je strog dijetetski režim.
Koje namirnice se preporučuju da se brzo i lako reši heliko bakterija i da se više ne vrati?
Određen način ishrane može da pomogne u prevenciji oboljenja ili smanjenju simptoma kod inficiranih osoba. Pored toga neophodna je antibiotska terapija I probiotici.
Namirnice koje se preporučuju:
-Fermentisani proizvodi sa probioticima
-Sokovi od voća , kompoti (jabuka, kruška, breskva- bez kore)
-Blago dinstano/kuvano povrće (krompir, spanać, blitva, brokoli, šargarepa)
-Posebno se preporučuju namirnice koje sadrže sulforan (grupa izotiocijanata) - kupus, brokoli, karfiol.
-Maslinovo ulje, ulje lana, lanene semenke
-Grilovana ili pečena riba / meso
-Pirinač, dvopek
-Čaj od matičnjaka, čaj od majčine dušice, čaj od korena belog sleza, čaj od nevena, čaj od kamilice
Namirnice koje pogoršavaju simptome (koje treba isključiti ili ograničiti):
- so
- alkohol
- gazirana pića
- kafa
- mleko
- preradjevine
- dimljena hrana
- masna, kisela i jako začinjena hrana
-citrusi (limun, pomorandža, kivi)
- krastavac, paprika, paradajz
-mahunarke (pasulj, grašak, boranija)
S obzirom na to da heliko bakterija izaziva i povećano lučenje želudačne kiseline, namirnice koje povećavaju kiselost u želucu, ujedno povećavaju i tegobe. Takođe, da bi se sprečilo intenzivno stvaranje želudačne kiseline i bol u želucu, opšta preporuka je konzumiranje lako svarljive hrane u manjim, a češćim obrocima (pet do šest manjih obroka dnevno), odnosno da se zaražena osoba ne prejeda, ali i ne gladuje.