Heliko bakterija

08.05.2023 - 06:09

Šta je Heliko bakterija?

Helicobacter pylori (HP) pripada grupi gram negativnih bakterija karakterističnog spiralnog oblika i najčešće se nastanjuje u donjem delu želuca. Otkrivena je 1982. godine kod pacijenata koji su imali određene stomačne tegobe. Ukoliko se ne leči može dovesti do stvaranja čira na želucu ,a u novije vreme se dovodi u vezu i sa karcinomom želuca.

 

SIMPTOMI HELIKO BAKTERIJE:

-nadutost i bolovi u stomaku

-izražena mučnina

-nagon za povraćanjem

-problemi sa varenjem

- gorušica

 -gerb

 -jaki bolovi u želucu

 -zatvor

- loš zadah

-gubitak kilograma

- ređe i krv u stolici

Većina zaraženih (50%) ili ne oseća nikakve simptome ili se oni ispoljavaju kao blagi gastritis. Međutim, oko 15-20% inficiranih osoba ima izražene simptome.

Lečenje se sprovodi antibiotskom terapijom, antacidima i probioticima. Da bi se trajno i brzo rešili ove bakterije neophodan je strog dijetetski režim.

 

Koje namirnice se preporučuju da se brzo i lako reši heliko bakterija i da se više ne vrati?

Određen način ishrane može da  pomogne u prevenciji oboljenja ili smanjenju simptoma kod inficiranih osoba. Pored toga neophodna je antibiotska terapija I probiotici.

 

Namirnice koje se preporučuju:

-Fermentisani proizvodi sa probioticima

-Sokovi od voća , kompoti (jabuka, kruška, breskva- bez kore)

-Blago dinstano/kuvano povrće (krompir, spanać, blitva, brokoli, šargarepa)

-Posebno se preporučuju namirnice koje sadrže sulforan (grupa izotiocijanata) - kupus, brokoli, karfiol.

-Maslinovo ulje, ulje lana, lanene semenke

-Grilovana ili pečena riba / meso

-Pirinač, dvopek

-Čaj od matičnjaka, čaj od majčine dušice, čaj od korena belog sleza,  čaj od nevena, čaj od kamilice 

 

Namirnice koje pogoršavaju simptome (koje treba isključiti ili ograničiti):

- so

- alkohol

- gazirana pića

- kafa

- mleko

- preradjevine

- dimljena hrana

- masna, kisela i jako začinjena hrana

-citrusi (limun, pomorandža, kivi)

- krastavac, paprika, paradajz

-mahunarke (pasulj, grašak, boranija)

S obzirom na to da heliko bakterija izaziva i povećano lučenje želudačne kiseline, namirnice koje povećavaju kiselost u želucu, ujedno povećavaju i tegobe. Takođe, da bi se sprečilo intenzivno stvaranje želudačne kiseline i bol u želucu, opšta preporuka je konzumiranje lako svarljive hrane u  manjim, a češćim obrocima (pet do šest manjih obroka dnevno), odnosno da se zaražena osoba ne prejeda, ali i ne gladuje.