Gorušica
Gorušica ( refluks kiseline) se javlja prilikom konzumiranja hrane koja nam ne odgovara u
manjim ili većim količinama.
Nastaje usled opuštanja mišića jednjaka (sfinktera) koji sprečava vraćanje sadržaja iz želuca u
jednjak.
Način ishrane ima glavnu ulogu u kontroli simptoma gorušice!
Namirnice koje su provokatori gorušice su:
1. Pržena (posebno pohovana) hrana
2. Mesne preradjevine poput kobasica, viršli I parizera
3. Kafa
4. Alkoholna pića
5. Čokolada
6. Luk
7. Paprika I krastavac
8. Menta (peppermint)
9. Stari tvrdi sirevi
10. Gazirani sokovi
Hrana koja povoljno utiče tj sprečava gorušicu
1. Ovas, proso, pirinač, dvopek
2. Krompir, šargarepa, tikvica, zeleno povrće
3. Bademi 10-15kom
4. Čaj od komorača, kamilice, nevena, kantariona
5. Pečene jabuke
6. Psilijum
Dodatni saveti sa prestanak gorušice:
1. Korekcija telesne mase
2. Šetnja nakon obroka
3. Večera najkasnje 2h pre spavanja
4. Spavanje sa podignutim uzglavljem u akutnoj fazi