Giht

12.01.2023 - 07:23
Šta je giht i da li je preterivanje u hrani i piću siguran put do gihta?
 
Giht je upala zglobova nastala zbog taloženja kristala mokraćne kiseline.
 
U normalnim uslovima mokraćna kiselina se razlaže u krvi, prolazi kroz bubrege i biva eliminisana putem urina. 
 
Kada nastaje mnogo mokraćne kiseline ili ona iz nekog razloga ne može da se izluči, dolazi do hiperurikemije, a kasnije i gihta.
 
Mokraćna kiselina nastaje tokom procesa razgradnje purina, supstance koja se nalazi u velikom broju namirnica. 
 

NAMIRNICE BOGATE PURINIMA SU:

-meso

-riba

-morski plodovi

-mesne preradjevine

-konzervisani proizvodi

-leguminoze

-pečurke

-kvasac

7 EFIKASNIH REŠENJA ZA SMANJENJE MOKRAĆNE KISELINE

1.Ograničavanje namirnica bogatih purinima. Najiakša kontrola unosa purina je da se sve namirnice koje su izvor purina prepolove na pola u dnevnom unosu

2.Unos proteina nadomestiti konzumiranjem sira i jaja koji su siromašni purinima

3.Povećati  unos povrća u svežem i kuvanom obliku

4.Smanjenje telesne težine i kalorijski deficit - dovešće do smanjenja mokraćne kiseline i opterećenja zgobova

5.Isključivanje alkohola - zato što  povećava stvaranje mokraćne kiseline i dovodi do dehidratacije

6.Za pojačano izlučivanje mokraćne  kiseline potrebno je obezbediti baznu sredinu konzumiranjem limunade i sveže cedjenih sokova

7.Hidratacija -dovoljna količina tečnosti će pomoći izlučivanju  mokraćne kisiline