Giht
NAMIRNICE BOGATE PURINIMA SU:
-meso
-riba
-morski plodovi
-mesne preradjevine
-konzervisani proizvodi
-leguminoze
-pečurke
-kvasac
7 EFIKASNIH REŠENJA ZA SMANJENJE MOKRAĆNE KISELINE
1.Ograničavanje namirnica bogatih purinima. Najiakša kontrola unosa purina je da se sve namirnice koje su izvor purina prepolove na pola u dnevnom unosu
2.Unos proteina nadomestiti konzumiranjem sira i jaja koji su siromašni purinima
3.Povećati unos povrća u svežem i kuvanom obliku
4.Smanjenje telesne težine i kalorijski deficit - dovešće do smanjenja mokraćne kiseline i opterećenja zgobova
5.Isključivanje alkohola - zato što povećava stvaranje mokraćne kiseline i dovodi do dehidratacije
6.Za pojačano izlučivanje mokraćne kiseline potrebno je obezbediti baznu sredinu konzumiranjem limunade i sveže cedjenih sokova
7.Hidratacija -dovoljna količina tečnosti će pomoći izlučivanju mokraćne kisiline