Deset loših navika u ishrani

28.06.2024 - 06:08
Koliko je istine u rečenici:Mi smo ono što jedemo?
 
Hrana koju unosimo u telo u direktnoj je vezi sa količinom energije koju imamo, utiče na naše fizičko zdravlje i kompletnu mentalnu efikasnost.
Zato je jako važno da prepoznamo koje su to navike u ishrani koje nam pružaju kratkoročno zadovoljstvo, a dugoročno nas vode u bolest.
 
10 loših navika u ishrani:
 
1.preskakanje obroka-može biti uzrok konzumiranja obilnijih obroka i prejedanja tokom dana, kao naglih skokova glukoze u krvi
2.konzumiranje industrijski obradjene hrane, poput rafinisanih ugljenih hidrata i hrane pune aditiva i veštačkih zasladjivača(kolači, čokolade, razne grickalice)
3.Ne konzumiranje salate uz slane obroke
4.Izbacivanje voća iz ishrane
5.Preteran unos soli -kroz razne mesne preradjevine i navika da se hrana previše soli.Višak natrijuma može dovesti  do zadržavanja tečnosti u organizmu i povišenog krvnog pritiska
6.Grickanje izmedju obroka
7.Preobilna i kasna večera
8.Unos sokova i alkohola
9.Insistiranje na odredjenoj vrsti namirnice-jer utiče na proces mršavljenja.Takva namirnica ne postoji 
10.Jedete hranu nesvesno i u pokretu, nedovoljno žvakanje hrane
 
Ukoliko želite da menjate svoj odnos prema hrani, bilo bi dobro da odgovorite na sledeća pitanja:
 
1.Zašto želim da promenim odnos prema hrani?
2.Šta će mi ta promena doneti i zašto je ona važna za mene?
3.Šta će se desiti ako ništa ne promenim?
Sve dok nemate odgovor na ova pitanja, vaš um može raditi protiv vas i otežati vam proces promene