Deklaracija

24.03.2023 - 07:20

Šta je deklaracija na proizvodu i zašto je važno da je detaljno pročitamo?

Deklaracija proizvoda nam daje informacije o energetskoj vrednosti (kJ/kcal), mastima, zasićenim mastima, ugljenim hidratima, šećerima, proteinima, vlaknima, količini soli i to se označava kao nutritivna vrednost proizvoda.

Deklaracije sadrže i dodatne informacije poput sastava proizvoda, sa posebno naznačenim alergenima..

 U delu sastav proizvoda posebnu pažnju posvetite sastojcima koji su prvi navedeni jer to znači da je njihov udeo u proizvodu najveći. Dakle, ukoliko se na prvom mestu na deklaraciji nalazi šećer, znači da taj proizvod u sebi sadrži najviše šećera i to ne treba da kupujete. Kod integralnih hlebova obratite pažnju o tipu brašna koje je prvo navedeno. Vrlo često na proizvodu koji je označen od integralnog brašna u sastavu na prvom mestu naći belo brašno što znači da taj proizvod nije dobrog kvaliteta.

 Broj kalorija koji možete pronaći na deklaracijama označava koliko kalorija sadrži 100 g ili 100 ml tog proizvoda.

 Masti na deklaraciji su predtavljene kroz ukupnu količinu masti (koliko proizvod sadrži masti na 100 grama ili mililitara), kao i pojedinačno na zasićene masne kiseline, nezasićene masne kiseline, polinezasićene masne kiseline, omega masne kiseline i transmasti.

Proizvode koji sadrže transmasti treba izbegavati jer dokazano povećavaju nivo ,,lošeg” – LDL, istovremeno smanjujući nivo ,,dobrog” – HDL holesterola. Transmasti u deklaraciji mogu biti navedene I pod nazivom delimično ili potpuno hidrogenizovana ulja.

Na deklaraciji obavezno proveriti koliko se grama šećera nalazi na 100g proizvoda. Visokim procentom šećera u proizvodu smatra se više od 22,5 grama od ukupne količine šećera na 100 grama, dok se nižom vrednošću šećera smatra proizvod koji sadrži 5 ili manje grama od ukupne količine šećera na 100 grama. Ovo je posebno važan podatak za dijabetičare I osobe sa IR. Sastojci koje treba izbegavati: visokofruktozni kukuruzni sirup (HFCS), glukozno-gruktozni sirup, invertni šećer, saharoza, slad.

 So- Preporučena dnevna količina soli u ishrani je između 1,5 i 2,5 g. Nepoželjni sastojak je natrijum glutaminat.

Vlakna-  preporuka da to bude najmanje 3 g vlakana na 100 g proizvoda.

Udeo proteina u proizvodu treba da bude što veći, posebno za one koji žele da izgube na telesnoj masi ili su fizički aktivni.