Crna čokolada
06.09.2024 - 05:59
Pod crnom čokoladom sa zdravstvenim benefitima podrazumevamo čokoladu sa minimum 70% kakao delova.
Što je veći procenat kakaa u čokoladi veći su i zdravstveni benefiti.
Komercijalna mlečna čokolada sadrži kakao puter, sećer, mleko i male količine kakaa.
Kakao masa (glavni sastojak crne čokoalde) je pun antioksidantima I važnim mineralima.
Antioksidansi su jedinjenja koja štite ćeliju od oštećenja odnosno dejstva slobodnih radikala I na taj način sprečavaju pojavu raznih bolesti.
Mineralne materije u crnoj čokoladi su gvožđe, magnezijum, bakar, mangan, cink itd.
5 zdravstvenih benefita crne čokolade:
1. Smanjuje LDL , povećava HDL
2. Pomaže kod anemije
3. Povećava osetljivost ćelije na insulin
4. Snižava krvni pritisak
5. Poboljšava funkciju mozga