Čir

16.06.2023 - 06:52

Kako nastaje čir na želucu, koji su simptomi i da li je ishrana presudna za tok i oporavak od ove bolesti?

Čir na želucu predstavlja duboko oštećenje dela sluzokože želuca ili dvanaestopalačnog creva.

Uzrok:

- bakterija Helicobacter pylori (H. pylori) (80-90% slučajeva)

- dugotrajna primena nesteroidnih protivupalnih lekova (NSAID), kao što su acetilsalicilna kiselina, ibuprofen, diklofenak itd.

Simptomi:

-bol (na prazan stomak ili nakon jela)

-nadutost

-podrigivanje

-mučnina

-povraćanje

-krvarenje (crna stolica)

 10 osnovnih preporuke za ishranu soba sa čirem na želucu / dvanaestopalačnom crevu:

-Izbegavanje začinjene hrane, kafe, cigareta, alkohola i mleka

-Razmak između obroka 3-4h

-Sva hrana i piće koje se konzumira treba da je na sobnoj tempereaturi (ni hladna ni vruća)

-Jedite polako dok zalogaj nije potpuno sažvakan

-Hranu pripremajte kuvanjem, dinstanjem, pečenjem u rerni

-Tečnost ne konzumirati 15min pre obroka ni pola sata nakon obroka

-Koristite biljne čajeve kamilica, komorač, kantarion, matičnjak, beli slez

-Od poslednjeg obroka do spavanja treba proći bar 2h

-Vodite računa o količini porcije (ne sme biti preobilna)

-Izbacite prženu, masnu, pohovanu hranu

 

 Top 10 namirnica koje se preporucuju kod cira na želucu i dvanaestopalačnom crevu:

-stari prepečen hleb/dvopek

-pirinač kuvan na vodi

-pečene jabuke

-meko kuvana jaja

-bareno belo meso I riba

-bademovo mleko

-maslinovo ulje

-bareni krompir

-barena šargarepa

-sluzava voda semena lana

 

 Namirnice koje treba isključiti :

-Lisnata testa

-Punomasni mlečni proizvodi

-Konzervisana hrana

-Dimlieno meso I riba

-Citrusi

-Kora od voća (jabuke I sI)

-Krastavac

-Pečurke

-Paprika

-Alkohol

-Gazirana pića

-Voćni čajevi

-Veštački zasladjivači

-Čaj od nane(menta)