
Čir
Kako nastaje čir na želucu, koji su simptomi i da li je ishrana presudna za tok i oporavak od ove bolesti?
Čir na želucu predstavlja duboko oštećenje dela sluzokože želuca ili dvanaestopalačnog creva.
Uzrok:
- bakterija Helicobacter pylori (H. pylori) (80-90% slučajeva)
- dugotrajna primena nesteroidnih protivupalnih lekova (NSAID), kao što su acetilsalicilna kiselina, ibuprofen, diklofenak itd.
Simptomi:
-bol (na prazan stomak ili nakon jela)
-nadutost
-podrigivanje
-mučnina
-povraćanje
-krvarenje (crna stolica)
10 osnovnih preporuke za ishranu soba sa čirem na želucu / dvanaestopalačnom crevu:
-Izbegavanje začinjene hrane, kafe, cigareta, alkohola i mleka
-Razmak između obroka 3-4h
-Sva hrana i piće koje se konzumira treba da je na sobnoj tempereaturi (ni hladna ni vruća)
-Jedite polako dok zalogaj nije potpuno sažvakan
-Hranu pripremajte kuvanjem, dinstanjem, pečenjem u rerni
-Tečnost ne konzumirati 15min pre obroka ni pola sata nakon obroka
-Koristite biljne čajeve kamilica, komorač, kantarion, matičnjak, beli slez
-Od poslednjeg obroka do spavanja treba proći bar 2h
-Vodite računa o količini porcije (ne sme biti preobilna)
-Izbacite prženu, masnu, pohovanu hranu
Top 10 namirnica koje se preporucuju kod cira na želucu i dvanaestopalačnom crevu:
-stari prepečen hleb/dvopek
-pirinač kuvan na vodi
-pečene jabuke
-meko kuvana jaja
-bareno belo meso I riba
-bademovo mleko
-maslinovo ulje
-bareni krompir
-barena šargarepa
-sluzava voda semena lana
Namirnice koje treba isključiti :
-Lisnata testa
-Punomasni mlečni proizvodi
-Konzervisana hrana
-Dimlieno meso I riba
-Citrusi
-Kora od voća (jabuke I sI)
-Krastavac
-Pečurke
-Paprika
-Alkohol
-Gazirana pića
-Voćni čajevi
-Veštački zasladjivači
-Čaj od nane(menta)