Celulit

21.04.2023 - 08:04

Celulit ili “pomorandžina kora” je sloj nagomilane i nepravilno rasporedjene tečnosti, masnih naslaga i štetnih materija ispod kože, vidljiv na površini. Najčešće se pojavljuje na butinama, sedalnoj regiji, stomaku i listovima.  Nastaje kada se poremeti mikrocirkulacija potkožnog tkiva.Celulit se može javiti i kod mršavih ljudi, kao i kod gojaznih, a vrlo čest je i kod mladih osoba.

 Postoji više vrsta celulita:

  • Vlaknasti celulit – tvrd na dodir, čvorovi se pomeraju kada se koža uštine i može da boli, vidljiv i bez pipanja kože, jako ga je teško suzbiti
  • Adipozni celulit – mekan na dodir, vidi se samo kada se koža uštine, ne boli, u većini slučajeva se javlja usled loše ishrane i manjka fizičke aktivnosti
  • Vodeni celulit – mekan na dodir, vidi se i bez pipanja kože, u većini slučajeva se javlja kao posledica previše sedenja, problema sa cirkulacijom i zadržavanja vode u organizmu

 Uzroci nastanka celulita:

- loša ishrana

-nedovoljan unos vode i tečnosti u toku dana

-previše alkohola ili cigareta

-manjak fizičke aktivnosti (preterano sedenje)

-prirodno slaba cirkulacija

-stresloše varenje ili/i opstipacija

 

Kako se rešiti celulita?

Neophodna je kombinacija fizičke aktivnosti, zdrave ishrane i anticelulit masaže.

 Kako nam ishrana može pomoći u borbi protiv celulita?

 

  1. Dan započeti sa 0,5l vode i pola iscedjenog limuna ili čajem (zeleni čaj, koren maslačka, rastavić, korpiva, peršun)

 

     2.Redovan i pravilan ritam obroka koji će ubrzati metabolizam

 

  1. Svakodnedni unos povrća (brokoli, paprika, paradajz, luk, zeleno lisnato povrće, krastavac, kupus)

 

  1. Najmanje 1 voćna užina u toku dana ( borovnice, maline, lubenica, grejp, jabuka, banana)

 

  1. Kvalitetne belančevine (jaja, pileće belo meso, riba, mladi sir, kiselo mlečni proizvodi)

 

  1. Kompleksni ugljeni hidrati (integralni hleb, ovsene pahuljice, kinoa, integralni pirinač) u manjoj količini

 

  1. Isključiti pekaru, industrijski preradjenu hranu (viršle, kobasice,paštete), trans masti- prženje, margarin, slatkiše, grickalice, sokove, belo brašno, šećer