Celijakija

31.03.2023 - 06:07

Šta je celijakija i da li je ishrana jedini lek za teške simptome koje izaziva?

Celijakija (celijačna bolest, gluten-senzitivna enteropatija) je nasledna autoimuna bolest uzrokovana netolerancijom na gluten, protein koji se nalazi u žitaricama: pšenici, raži, ječmu i u manjoj koncentraciji u ovsu. Unošenje glutena kod ovih osoba uzrokuje zapaljenske promene sluznice tankog creva, usled čega dolazi do njenog oštećenja.

Celijakija je doživotna nepodnošljivost glutena, javlja se kod oko 1% populacije, odnosno kod oko 1 od 100 osoba. Češće pogađa žene. Može se manifestovati u svim životnim dobima.

Simptomi i znakovi celijakije:

-Hronični proliv (ili zatvor)

-Obilne,masne, blede stolice, karakterističnog mirisa

-Bol u stomaku

-Nadutost i gasovi

-Mučnina i ponavljajuća povraćanja

-Malaksalost i neraspoloženje

-Gubitak telesne težine

-Anemija

-Nedostatak vitamina i minerala

-Promene na koži, kosi i noktima (tanka lomljiva kosa, lomljivi nokti, suva koža, afte)

-Slabo napredovanje i nizak rast kod dece

-Kašnjenje puberteta

 

Nepodnošenje laktoze i šećera :

Mlečni šećer (laktoza) i konzumni šećer razgrađuje specifičan enzim u tankom crevu. Ovaj enzim se nalazi u gornjem delu crevnih resica, a budući da su crevne resice kod celijakije oštećenje, proizvodnja ovog enzima je smanjena ili izostaje. Zbog toga unos mleka, mlečnih proizvoda i slatkiša može izazvati prolive, grčeve, nadutost i gasove. Unos manjih količina se bolje podnosi, a tolerancija se postupno povećava ako se bezglutenska dijeta dobro sprovodi pa dolazi do oporavka crevnih resica.

 

LEČENJE I ISHRANA KOD CELIJAKIJE:

Celijakija se leči bez lekova, jedina terapija je ishrana bez glutena.

Bezglutenska dijeta je doživotna i podrazumeva da se iz ishrane isključi pšenica, raž, ječam (i ovas).Strogim pridržavanjem ishrane bez glutena dolazi do potpunog nestanka simptoma bolesti.Međutim, konzumacija čak i manjih količina hrane koja sadrži gluten može izazvati ponovnu pojavu bolesti. Oboleli od celijakije moraju da izbegavaju i sve namirnice koje sadrže čak i gluten u tragovima, jer i najmanje količine glutena mogu izazvati oštećenja.

U bezglutenskoj dijeti dozvoljene su sve namirnice koje prirodno ne sadrže gluten- meso, riba, mleko, jaja, voće, povrće, krompir, pirinač, kukuruz.

Budući da je gluten jako rasprostranjen u industrijskim prehrambenim proizvodima, važno je da oboleli znaju kako da odaberu sigurne namirnice.Na tržištu postoje posebni prehrambeni proizvodi bez glutena. Ovi proizvodi označeni su natpisom “bez glutena“ i/ili simbolom precrtanog klasa pšenice .Simbol precrtanog klasa pšenice je međunarodna oznaka za bezglutenske proizvode i oblelima garantuje da je označeni proizvod potpuno bezbedan i ne sadrži gluten.

U ishrani koristite samo namirnice za koje ste potpuno sigurni da su bez glutena!

Žitarice

Dozvoljeni su kukuruz, pirinač, heljda, proso, soja, kinoa, amarant, rogač. Obratiti pažnju na moguću kontaminaciju pri proizvodnji brašna od ovih žitarica, prilikom pakovanja, transporta ili  pri prodaji!

Voće

Dozvoljeno je sve sveže voće i orašasti plodovi.Oprez kod sušenog  i kandiranog voća, naročito sušenih smokvi! Oprez kod prženiog i slanog koštuničavog voća i semenki!

Mleko i mlečni proizvodi

Dozvoljeno je mleko, prirodni jogurt, pavlaka, sveži sir, prirodni sir kao npr: edamer, gauda, ementaler, parmezan, mozzarella.Oprez kod topljenih sireva, mlečnih napitaka, pudinga, krema i voćnih jogurta!

Povrće

Dozvoljene su  sve vrste svežeg povrća. Oprez kod konzerviranog povrća i gotovih jela od povrća!

Meso, riba, jaja

Dozvoljene su sve vrste svežeg mesa, ribe i jaja. Oprez za pripremljeno sveže mleveno meso za roštilj, marinirano i sl., prerađevine od mesa i konzerviranu ribu sa dodacima!

Šećer i slatkiši

Dozvoljene su sve vrste šećera, med i pekmezi. Oprez kod šećera u prahu, čokolada, bombona, kakaoa, sladoleda, žvakaćih guma!

Masti, začini, dodaci za pečenje

Dozvoljena su sva ulja, maslac, mast, so, biber, sirovi začini. Obratiti pažnju na začine u prahu, kvasac, prašak za pecivo, sirće! U praškaste namirnice se obično dodaje skrob (i to najčešće pšenični) zbog sprečavanja zgrudnjavanja!

Pića

Najsigurniji su bistri voćni sokovi, limunada, biljni čajevi i kafa u zrnu. Oprez kod alkoholnih pića, kafe sa dodacima i zamenama za kafu.